Badminton klub Tigar - što smo točno naučili od Kineza

Badminton je u svijetu 2. najpopularniji sport. Ovu poziciju ima zahvaljujući velikom broju aktivnih igrača, ponajviše iz Azije. Tu je i nastala priča o badminton klubu Tigar- njegova osnivačica, Andrea Žvorc, je i sama trenirala u kineskom kampu. Iz Kine se vratila sa željom da popularizira ovaj sport u Hrvatskoj i pokaže zašto na svijetu ima preko 220 milijuna strastvenih igrača badmintona.

Badminton klub Tigar

Ideja i cilj

Badminton klub je osnovan 2013. godine kada je Andrea Žvorc napustila hrvatsku reprezentaciju i započela profesionalnu karijeru trenerice. Njezin cilj je zainteresirati ljude za sport i aktivnost općenito, bez obzira na godine. Drugi, ali ne manje važan cilj je prenijeti svoju ljubav  i tehničko znanje prema ovom sportu.

Trenirajući i radeći s Azijatima, shvatila je da postoji  " recept za vitalnost" koju Kinezi njeguju- aktivnost,  ali i socijalizacija. Badminton pruža sve navedeno- može se igrati timski ili individualno, ali neprestano zahtijeva ljudsku interakciju, a po njoj, i puno smijeha i međusobne podrške.

Tako klub i funkcionira- na treninzima se uči tehnika i "bilda" kondicija, ali uvijek je jedan dio sata  namijenjen za igru i opuštanje. Trening je već postigao svoj cilj ako polaznici u tom periodu zaborave na sve brige i iznoje sav stres.

Zabavna strana treninga

No, klub se trudi da svojim  polaznicima badminton postane stil života- redovito gostuje na  raznim turnirima, na kojima su osim natjecanja, organizirane i zabave. Pravilo kluba je: natjecati se mogu svi, bez obzira koliko dugo treniraju.  Zbog toga postoje A, B i C kategorije, te hrvatski kupovi i prvenstva ovisno o  predznanju i iskustvu igrača.

Svake sezone organiziraju se dva klupska natjecanja- Božićni i ljetni turnir na kojem svaki igrač može pratiti svoj napredak. Koliko god je to bitno, ipak  je bitnije da na klupski turnir igrači ponesu neki kolač ili zakusku jer poslije njega se nazdravlja završetku jedne sezone i planira sljedeća.

 

Trening i predanost se isplate!

Svaki od polaznika ima svoje osobne želje i ciljeve. Klub je jednako ponosan na natjecateljske rezultate mladih juniora, kao i na uspjeh jedne polaznice kojoj je cilj bio izgubiti 15 kilograma u 4 mjeseca. To samo pokazuje da nam želje mogu biti različite, ali osjećaj uspjeha jednak ukoliko predano i strukturirano treniramo.

No, da ne bi bilo samo govora o rekreativcima, klub je zamišljen i kao platforma za buduće profesionalce. Trenerica Andrea je i sama bila kategorizirana igračica Hrvatskog olimpijskog saveza ( njezinu impresivnu badmintonsku priču pročitajte ovdje) i svojim znanjem i iskustvom želi oblikovati nove nade hrvatskog sporta.

I za kraj...

Do sada je kroz klub prošlo više od 150 zadovoljnih badmintonaša, a klub broji 80 aktivnih polaznika od 5 do 55 godina.

Badminton klub Tigar čeka svog 100. aktivnog člana, stoga ako želiš saznati više o nama, pridruži nam se u jednom od termina.